Front-end web developer
VNG
Locatie
Den Haag en Thuiswerken
Uren per week
36
Maximum tarief
€
105
p/uur
Looptijd
15-07-2024 t/m 15-07-2027
Publicatiedatum:
Status
Omschrijving van de opdracht
Deadline:
Als front-end webdeveloper speel je een cruciale rol in de verbetering van de digitale dienstverlening voor gemeenten binnen het Dienstverleningsdomein. Je start bij een van de projecten onder Omnichannel. Deze projecten richten zich op het versterken van proactieve en transparante overheidsdiensten.
Omnichannel heeft als doel gemeenten voor te bereiden op een basisniveau van digitale dienstverlening, met de mogelijkheid om door te groeien naar een hoger niveau van uitvoering. De focus ligt op het ontwikkelen van naadloze, gebruikersvriendelijke digitale kanalen die proactief en transparant zijn. Met de inwerkingtreding van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV) in 2025, krijgen burgers het recht om officieel elektronisch met de gemeente te communiceren voor zaken zoals vergunningaanvragen en bezwaarschriften. Gemeenten moeten hiervoor digitale kanalen aanwijzen die deze communicatie ondersteunen.
In jouw rol als front-end webdeveloper ben je verantwoordelijk voor het implementeren en ondersteunen van generieke digitale services die worden gebruikt voor de interactie tussen de overheid en burgers of ondernemers. Je werkt nauw samen met een team van diverse specialisten, waaronder UX-designers, architecten, privacy- en securityexperts, en leveranciers. Daarnaast draag je bij aan de ontwikkeling van een uniforme en consistente gebruikerservaring voor gemeentelijke digitale diensten.
Wij bieden je de kans om deel uit te maken van een dynamisch team waarin je samenwerkt met collega's van VNG Realisatie, het NL Design System kernteam en gemeentelijke leveranciers. Je draagt bij aan de ontwikkeling van innovatieve en schaalbare softwarecomponenten die breed toepasbaar zijn binnen gemeenten.
Meer weten over het programma? Bekijk de details op vng.nl/omnichannel.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Als front-end developer werk je nauw samen met een UX-designer om gemeenten en leveranciers te ondersteunen bij het snel en eenvoudig inzetten van Samenwerkende Portalen, Generieke Services en de WMEBV. Jouw taak is om bestaande succesvolle webpagina's aan te passen zodat ze herbruikbaar zijn in verschillende projecten en huisstijlen.
Samen met de UX-designer maak je gebruik van componenten uit de NL Design System community om templates te ontwikkelen die voldoen aan de WMEBV-normen. Deze templates omvatten onder andere formulieren en modules voor MijnZaken, MijnBerichten, MijnTaken, MijnContactmomenten, Notificeren, MijnProfiel, enzovoorts. Het doel is om het proces voor gemeenten te vereenvoudigen, zodat zij deze “white label” templates gemakkelijk kunnen toepassen in hun eigen huisstijl.
Daarnaast ondersteun je anderen met behulp van Figma-designs, codevoorbeelden en documentatie. Je verzamelt feedback uit de praktijk om samen met gemeenten en hun leveranciers deze componenten continu te verbeteren. Dit alles doe je in nauwe samenwerking met het NL Design System, de NL Design System community en de 40 pilotgemeenten.
Concrete werkzaamheden zijn:
- Configureren en beheren van een repository met Storybook voor templates, een componentenbibliotheek en GitHub Actions om npm packages te publiceren.
- Samenwerken met de UX-designer om consistente templates te maken in Figma en in Storybook, zodat designers én developers ermee aan de slag kunnen in multidisciplinaire teams. Je maakt geen nieuwe componenten, maar je gebruikt zoveel mogelijk bestaande componenten uit de NL Design System community.
- Gebruik maken van inzichten uit de praktijk van gemeenten en leveranciers om verbeteringen aan te brengen in de templates, de herbruikbaarheid van componenten en de documentatie. Hierbij houd je rekening met aandachtspunten zoals toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en de vereisten van de WMEBV.
- Schrijven van documentatie met aandachtspunten voor developers om tot een goed resultaat te komen, bijvoorbeeld met links naar NL Design System richtlijnen voor veel voorkomende problemen met toegankelijkheid.
- Gebruik maken van Storybook om templates in meerdere huisstijlen te presenteren. Hierbij pas je je ervaring met design tokens toe om de huisstijl van gemeenten te vertalen naar een set goed onderhouden design tokens.
- Samenwerken met leveranciers om te reviewen of hun resultaten de doelen halen van de aangeboden template. Zijn de resultaten zo gebruiksvriendelijk, inclusief en toegankelijk als bedoeld?
- Installeren van software-updates om de repository vers en veilig te houden (bijvoorbeeld van npm dependencies en GitHub Actions).
- Verzamelen van inzichten uit gebruikersonderzoek van de templates, toepassen en zorgen dat de templates gebruiksvriendelijk, inclusief en toegankelijk worden.
- Uitleggen hoe gemeenten hun huisstijl kunnen koppelen aan de NL Design System componenten, en zorgen dat zo veel mogelijk gemeenten mee kunnen doen.
- Gebruik maken van je ervaring met WCAG success criteria om de templates te controleren op toegankelijkheid.
Samenwerken met mensen buiten je team is ook een belangrijk deel van de werkzaamheden:
- Delen van je voortgang en ervaringen met de NL Design System community, bijvoorbeeld in de NL Design System heartbeat.
- Publiceren van je code direct als open source zodat de community kan meekijken met de ontwikkelingen.
- Optreden als ambassadeur van het project op Slack en GitHub en door publiek samenwerken zorg je voor een betrokken community.
- Verzamelen van feedback van gemeenten en leveranciers over de bruikbaarheid van templates.
- Overleggen met het NL Design System kernteam over de uitdagingen die je in de praktijk tegenkomt bij adoptie van de templates, zodat sommige uitdagingen samen met méér teams uit de community opgelost kunnen worden.
- Overtuigen van organisaties tijdens webinars van de voordelen van meedoen en samenwerken aan de templates en het hergebruik van NL Design System componenten.
- Teams bijstaan met raad en daad tijdens hackathons, om te helpen met hergebruik van templates en componenten, en bij het ontwikkelen van thema's voor huisstijlen
Als developer lever je dit door:
- Development aan de MijnServices en generieke webformulier met de vereisten van de WMEBV voor gemeenten.
- Nauw samenwerken met andere teams (testers, NL Design System, leveranciers).
Eindproducten:
- Inventarisatie van bestaande templates samen met een UX-designer en NL Design. Vervolgens bepalen we samen met de productowners welke white label templates en componenten prioriteit krijgen voor een gestructureerde backlog.
- Storybook waar gemeenten en leveranciers templates vinden voor webpagina's van: MijnServices, Samenwerkende portalen en WMEBV-formulieren.
- Templates gebouwd met React-componenten uit de NL Design System community, die werken met NL Design System thema's van meerdere gemeenten.
- Documentatie in Storybook, inclusief uitleg over welke componenten en patronen moeten worden toegepast, en hoe developers deze op een toegankelijke manier moeten gebruiken in eigen projecten.
- Bijdragen aan open source projecten in de NL Design System community, om de herbruikbaarheid van componenten in verschillende platformen en huisstijlen te verbeteren.
De eindproducten worden ontwikkeld in samenwerking met gemeenten, hun leveranciers en stakeholders. De projectleiders leveren richtlijnen en design criteria aan de webdeveloper. Mogelijke vervolgprojecten richten zich op thema’s binnen dienstverlening.
Opdracht eisen
- HBO werk -en denkniveau
- Aantoonbare ervaring met het ontwikkelen van webapplicaties met toegankelijke formulieren;
- Meer dan twee jaar ervaring met React voor het bouwen van webapplicaties en componenten;
- Meer dan twee jaar ervaring met ontwikkelen op basis van ontwerpen in Figma of vergelijkbaar;
- Meer dan twee jaar ervaring met het met toegankelijk ontwikkelen volgens de toegankelijkheidseisen WCAG 2;
- Ervaring met huisstijl instellen met design tokens
Is deze opdracht iets voor jou?
Past jouw ambitie, kennis en talent bij deze opdracht? Reageer via de knop.
Word je enthousiast van deze opdracht? Laat het ons weten!
Bij een geschikte match stelt TenTalent je graag voor! Vul het onderstaande formulier in en upload je CV. We lezen graag hoe jouw CV aansluit bij deze opdracht.