Enterprise Architect

VNG

Locatie

Den Haag en Utrecht

Uren per week

32 - 36

Maximum tarief

115

p/uur

Looptijd

mei 2024 t/m 01-06-2027

Publicatiedatum:

24
May
,
2024

Status

Open
Deadline
5
June
,
2024
Deadline:
June 5, 2024

Omschrijving van de opdracht

Deadline:

5
June
,
2024

Het bewegen naar een vernieuwde informatievoorziening volgens de informatiekundige visie Common Ground heeft impact op de architectuurproducten en standaarden van VNG Realisatie, en op de manier waarop keten- en netwerkpartners binnen de overheid hun gegevens ontsluiten. Om beter in te kunnen spelen op maatschappelijke vraagstukken willen gemeenten hun informatievoorziening inrichten volgens het uitgangspunt van het splitsen van data van werkprocessen en applicaties.

Daarvoor zijn nieuwe standaarden voor  gegevensuitwisseling nodig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de beweging van de bestaande StUF-standaarden naar API-standaarden en in bredere zin de beweging naar een federatief gegevenslandschap.

Je werkt onze visie en strategie uit in architectuurproducten voor de verdere ontwikkeling van een toekomstbestendig gemeentelijk landschap met innovatiekracht om de vraag van morgen te kunnen beantwoorden. Als enterprise architect/adviseur standaarden werk je aan antwoorden op standaardisatievraagstukken van gemeenten, rekening houdend met aansluiting bij de visie Common Ground, de bijbehorende uitgangspunten (zoals ‘gegevens bij de bron’) en de impact daarvan op (registratieve) informatiesystemen die deze standaarden implementeren.

Dit doe je op twee niveaus:

  1. Het eerste niveau: Levert als resultaat concrete standaarden waarmee uitwisseling en mogelijk opslag van een vaak complex gemeentelijk domein worden gestandaardiseerd.
  2. Het tweede niveau: Overstijgt individuele standaarden. Het resultaat hiervan zijn generieke, breed toepasbare kaders, (architectuur)patronen, aanbevelingen of overwegingen die bijdragen aan op elkaar aansluitende en bruikbare (gegevens)standaarden. Deze kunnen worden toegepast door (collega-)architecten en API-ontwerpers en ontwikkelaars van registratieve informatiesystemen bij gemeenten en marktpartijen. Dit resultaat ontstaat deels uit bevindingen bij het ontwerp van concrete standaarden, maar is ook gebaseerd op jouw kennis over en ervaring met standaardisatie van gegevens(uitwisseling) en het ontwerp van registratieve informatiesystemen binnen de overheid.

Omdat een standaard alleen wordt gebruikt als die voorziet in de behoefte van de gebruiker, geldt voor de werkzaamheden op beide niveaus dat aansluiting bij functionele en niet-functionele eisen en wensen van gemeenten en marktpartijen van cruciaal belang is. Dit betekent dat je (tussen)resultaten, vraagstukken en (concept)oplossingen regelmatig met belanghebbenden uit verschillende doelgroepen bespreekt om tot gedragen resultaten te komen.

Samenhangende standaarden vereisen niet alleen samenwerking met externe belanghebbenden, maar ook interne afstemming.

Je werkt daarom nauw samen met collega-architecten, informatieanalisten, API-ontwerpers en ontwikkelaars binnen de VNG en met netwerk- en ketenpartijen. Op basis van jouw kennis en ervaring adviseer je bovendien de coördinator van het Kenniscentrum Architectuur en het VNG CTO-office op strategisch niveau over vraagstukken rondom standaardisatie van gegevensuitwisseling en -opslag.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden

  • Je bent op je kennisgebieden verantwoordelijk voor het inventariseren van de functionele behoefte bij zowel gemeenten als markt- en netwerkpartijen.
  • Je vertaalt de geïnventariseerde behoefte binnen jouw kennisgebieden naar specifieke architectuurproducten en werkt deze als onderdeel van de GEMMA uit.
  • Je stemt ontwikkelingen binnen jouw kennisgebieden af met GEMMA product owners. Je bewaakt de samenhang van de architectuurproducten binnen jouw kennisgebieden met overige GEMMA-kennisgebieden en werkt mee aan de (door)ontwikkeling van GEMMA-brede (dus kennisgebied overstijgende) GEMMA-onderdelen.
  • Je bent in staat om aanpassingen in de GEMMA-referentiearchitectuur aan alle niveaus van stakeholders in de vorm van o.a. presentaties, kennissessies, interviews, of schriftelijke bijdragen over te brengen.
  • Je vertegenwoordigt op jouw kennisgebieden het gemeentelijk belang tijdens door de VNG of andere organisaties georganiseerde overleggen waarbij ook niet-gemeentelijke overheden en ketenpartijen aansluiten. Je zorgt voor een open dialoog en goede samenwerking tussen interne en externe stakeholders.
  • Je kunt conceptuele vraagstukken als de transitie van StUF naar API-standaarden vertalen naar praktische uitwerking. Daarbij hoort ook dat je dit kunt uitleggen aan een niet-technisch publiek of andere belanghebbenden om draagvlak te verwerven.
  • Je hebt diepgaande kennis van functionele en niet-functionele eisen die gesteld worden aan complexe registratieve informatiesystemen (bronregisters) binnen de overheid.
  • Je adviseert namens het Kenniscentrum Architectuur VNG Beleid over vraagstukken binnen jouw kennisgebieden en vertegenwoordigt het Kenniscentrum.
  • Je legt verbinding tussen uitvoering en management door het adviseren van de coördinator van het Kenniscentrum Architectuur en het VNG CTO-office over strategische vraagstukken rondom standaardisatie van gegevensuitwisseling en opslag.

Resultaat van de opdracht

  • Productbeleid opleveren omtrent bijvoorbeeld standaarden. Dit omvat het opleveren van een analyse omtrent de gebruikte StUF koppelvlakken en welke in aanmerking komen voor de transitie richting API gerelateerde standaarden.
  • Generieke, breed toepasbare kaders, (architectuur)patronen, aanbevelingen of overwegingen die bijdragen aan op elkaar aansluitende en bruikbare (gegevens)standaarden, in een nader te bepalen vorm gepubliceerd op GEMMA Online of een ander VNG-kanaal.

Opdracht eisen

  • WO werk- en denkniveau in informatiekunde, informatica, ICT, Business Informatie Management of vergelijkbaar, opgedaan door minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring op WO-niveau.
  • Minimaal 3 jaar werkervaring als architect in het (semi)overheidsdomein.
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het ontwerpen en realiseren van complexe registratieve systemen binnen de overheid.
  • Uitgebreide kennis van en 3 jaar werkervaring met methodologieën zoals Archimate, BPMN (Business Process Model and Notation) of andere procesmodelleringsstandaarden.
  • Minimaal 3 jaar werkervaring met gemeentelijke standaarden zoals GEMMA, Common Ground, NORA, RSGB, RGBZ, MIM of SGR.
  • Je bent bereid om minimaal 1 keer per week op kantoor (Utrecht of Den Haag) te werken.

Over VNG

De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van VNG beleid de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met VNG beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via 'samen organiseren' en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.

Meer weten over VNG? Bekijk beschikbare opdrachten van deze opdrachtgever, of ontdek de recent vervulde opdrachten bij VNG. Lees meer

Andere opdracht?

Is deze opdracht iets voor jou?

Past jouw ambitie, kennis en talent bij deze opdracht? Reageer via de knop.

Schrijf je in
Andere opdracht?

Word je enthousiast van deze opdracht? Laat het ons weten!

Bij een geschikte match stelt TenTalent je graag voor! Vul het onderstaande formulier in en upload je CV. We lezen graag hoe jouw CV aansluit bij deze opdracht.

Tarief
TenTalent marge

Onze marge voor de dienstverlening is vanaf €2,50 van het afgesproken uurtarief.

Alleen PDF-bestanden worden geaccepteerd*
Uploaden...
fileuploaded.jpg
Uploaden mislukt. De maximale grootte van bestanden is 10 MB.
Bedankt! We hebben uw aanmelding ontvangen. U ontvangt binnenkort een bericht van ons!
Oeps! Er is iets fout gegaan bij het indienen van het formulier. Neem graag contact op.

Helaas, deze opdracht is niet langer beschikbaar!

Jammer, je hebt deze opdracht gemist. Ontdek andere beschikbare opdrachten door op de onderstaande knop te klikken.
Je kunt nog wel de details van de verlopen opdracht bekijken, maar inschrijven is niet meer toegestaan.
Inschrijven